Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

sok téma

sok téma

Ingyenebéd

2022. május 05. - Zoltán 1 Magyar

Azt kéne tudomásul venni, hogy a szoc. pg-ban is sokféle "ingyenebéd" van, idetartozik az is, amikor a rászorulóknak adnak valamit mások szeretetből, de a különféle egyenlőtlen cseréket is föl lehet úgy fogni, hogy az előnyösebb helyzetben lévők a semmiért kapnak valamit. A "nincs ingyenebéd" hazugságánál valamivel szofisztikáltabb, amikor olyanokat mondanak, hogy "a nap végén" nekünk kell megfizetni az adókban a rezsicsökkentést, az ár- és a kamatstopot, vagy amikor azt mondják, hogy az infláció fölzabálja az osztogatást. Az a megjegyzés, hogy az osztogatással úgy harcolt a kormány az infláció ellen, mint aki benzinnel oltja a tüzet, már közelebb van az igazsághoz, mégis nagyon megtévesztő. Bár a magas infláció önmagában is katasztrófa, a száguldó pedig a piacgazdaság megszűnését jelenti, az igazi baj az, ha az emberek nagy része nem veheti meg mindazt, amit eddig. Az üzemanyag esetében ez azt is jelenti, hogy bizonyos dolgokat nem fognak elszállítani, ill. ad absurdum a parasztok nem tudnak szántani, mert nincs gázolaj a traktorba és nem tudnak elektromos traktort sem venni. Ezt minden kormány az utolsó leheletéig próbálja megakadályozni, ugyanakkor ha háborús támadás ér, akkor az ellenség, jelen esetben az oroszok akár arra is törekedhetnek, hogy minél többen meghaljunk. Ez nem így lesz, de a leggyorsabban az ukránok tudnának békét teremteni avval, ha megadnák magukat, természetesen nem feltétel nélkül, mint annak idején a németek és a japánok. Biden azt mondhatja, hogy Putyin halálát kívánja, de azt, hogy az elmozdítása a célja, már nem, mert ez hadüzenetnek számítana. Evvel együtt lehet, hogy fog ilyet mondani, de ez sem fog érni semmit. Az USA-polgárokat ugyanúgy az érdekli, mint más országok polgárait, hogy a termelők adjanak sokkal olcsóbban egy csomó dolgot, különösen pl. az építési faanyagot és a földgázt. Így nagyon is elégedetlenek Biden politikájával, aminek meglesz az eredménye a kongresszus újraválasztásakor.

A nyugdíjasokkal és a gyerekekkel, meg a munkanélküliekkel ellentétben a Kádár-rendszerben improduktív szférának csúfolt ágazatokban már egyáltalán nem eltartott emberek vannak, hanem olyanok, akik ugyanúgy valamit árulnak a kereslet-kínálati viszonyoknak megfelelő áron, mint a versenyszférában. A különbség ott van, hogy a kormány a parlamenttel a háta mögött az adókból, de még hitelből is akár indokolatlanul nagy keresletet is támaszthat bizonyos termékek iránt, pl. stadionok, más dolgok rovására, mint pl. a tanárok, ápolók, rendőrök, stb. normális megfizetése, vagy éppen a nyugdíjakat a kelleténél alacsonyabban tartva.

Mindeközben a klíma melegszik, és jó lenne a szemetelést és az elhízást is visszaszorítani. Ha viszont kitör a Yellowstone alatti szupervulkán, akkor azt fogjuk kívánni, hogy bár gyorsabban melegedett volna a klíma, de még ez sem segített volna rajtunk. Úgy tűnik, hogy a legutóbbi kitörésekor, amiről ellentmondó info-kat olvastam, hogy mikor volt, a trópuson semmilyen gondot nem okozott. Jelenleg viszont ha a mérsékelt égövben jelentősen csökken nem csak az átlaghőmérséklet, hanem a fény is, akkor csak nagy energiaráfordítással lehet akár még azt a kisebb növénytermesztést is elérni, ami elég lenne, ha nem dobnánk ki a megtermelt élelem 1/3-át. Fölmerül még, hogy valahogy meg kéne szabadulni attól a portól, amit a vulkán a sztratoszférába lövell. Erről még nem hallottam, hogy a feltalálók ezen törnék a fejüket.

A bejegyzés trackback címe:

https://mgyz.blog.hu/api/trackback/id/tr2817824311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoltán 1 Magyar 2023.09.19. 08:37:33

Nemrég azt olvastam, hogy a Yellowstone alatti szupervulkán 2.1 M éve, 1.3 M éve és 639 E éve tört ki, amiből az első és a harmadik volt nagyon súlyos, a középső kissé enyhébb. Összességében nagyon alacsonyra teszik annak az esélyét, hogy a következő 100 évben a Földön bárhol olyan vulkánkitörés legyen, ami a helyétől messze is komoly károkat okozna.
süti beállítások módosítása