Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

sok téma

sok téma

Birodalmak, nagyhatalmak és a többiek

2023. december 17. - Zoltán 1 Magyar

A kínaiak és indiaiak méltán vannak megsértődve azon, hogy a 300-400 évvel ezelőtti állapotokhoz képest most mennyivel távolabb állnak attól, hogy ők legyenek a világ közepe. Ugyanakkor a túlnépesedésből nagyon is kiveszik a részüket, különösen India. Még ennél is rosszabb a muszlim malájoktól hemzsegő Jáva szigete. Indiában még az is negatívum, hogy Asóka egykori birodalmának igen nagy része nem csak muszlim lett, de az is maradt mindmáig, és így Irán egy részét, Afganisztánt, Pakisztánt és Bangladest alkotja.

A szerencsétlen araboknak Harun ar-Rasidig (763 v. 66 - 809) kell visszanyúlniuk, hogy a régi dicsőségük csúcspontjára emlékezhessenek. Ő nagyjából a fia lehetett volna Nagy Károlynak, mégis előbb halt meg. A későbbiekben még emlékezetes diadalaik voltak Szaladin győzelme Oroszlánszívű Richárd fölött, majd a mongolok első megállítása, mindkettő Egyiptom sikere. Az viszont negatív, hogy a perzsák hamar elszakadtak tőlük, majd a szeldzsuk törökök hódították meg Anatóliát. De ezek is muszlimok maradtak ill. azzá váltak, később pedig Nagy Sándor egykori birodalma az oszmán birodalom, Irán, brit India és az oroszok által leigázott Közép-Ázsia között oszlott meg. A Földközi tenger D-i partján élt arabok és berberek spanyol, francia, olasz és angol gyarmatok voltak egy időben, végül mostanára Mauritánia, Ny-Szahara, Marokkó, Algéria, az egykori Karthágót tartalmazó Tunézia, Líbia és Egyiptom van itt, az utolsó fájdalmasan túlnépesedett. A máltai nyelv a latin és az arab keveréke, így nyelv-nagycsaládokon átnyúló. Az ázsiai arabok a törökök I. világháborús veresége után kerültek abba az undorítóan sok részre szabdalt állapotba, hogy ugyan az Arab félsziget nagy része, benne Mekka és Medina is Szaud-Arábiát képezi, de van még Jemen, Katar, Bahrein, Kuvait, a többi perzsa-öböli emírségek, a Mezopotámiát tartalmazó Irak, amit Bush elnöksége alatt az USA lerohant, ennek fővárosa az a Bagdad, ami Harun ar-Rasid székhelye is volt már, és ami Babilon romjai közelébe épült, aztán Szíria, melynek fővárosa az a Damaszkusz, amely az Arab Birodalom székhelye volt még Bagdad előtt egy rövid ideig, egyébként pedig a világ egyik legrégebbi városa. Külön országok lettek még Libanon, Jordánia és Palesztina, végül ennek a nagyobb részén hozták létre Izraelt 1948-ban. Itt van Jeruzsálem, amely mindhárom egyistenhívő vallás szerint a világ közepe. Elkeseredett háború dúl viszont most nem csak az arabok és a zsidók, de az ortodoxból alapvetően ateistává lett, és egyaránt keleti szláv oroszok és ukránok között is.

Az Orosz Birodalmat annak idején a varégok hozták létre, és már ekkor is igen nagy területű volt. Később elfoglalták Szibériát, majd Közép-Ázsiát, fokozatosan visszaszerezték a litvánok által meghódított hatalmas területeket, majd 1815 és 1917 között még Lengyelország egy része is hozzájuk tartozott, 1809-től pedig Finnország is. A krími háborúban elpáholták őket, majd vereséget szenvedtek Japántól, végül az I. világháborúban és az azt követő polgárháborúban katasztrofálisan összeomlottak, viszont az Ilf és Petrov által méltán kicsúfolt NEP korszakban mégis elindult egy újjászületés, és ez a filmművészetben volt a legföltűnőbb. Az 1929-es sztálini fordulat ugyan a teljes emberiség tragédiája, de egyrészt a 2. világháborúban óriási áldozatok mellett a győztes oldalra keveredtek, és az ún. jaltai világrendben példátlanul mélyen behatoltak Kelet-Középeurópába, másrészt 1961-ben ők juttattak először embert az űrbe Gagarin (1934-68) személyében. Az egykori Habsburg Birodalomból csak Ausztria egy részét szabadították föl az amerikaiak, de aztán 1955-ben kivonultak az oroszok Ausztriából, Jugoszlávia és Albánia pedig nem lett része az Új Orosz Birodalomnak, noha itt is sztálinista rezsimek uralkodtak. Érdekes az, hogy Ciprus törökök által meg nem szállt D-i részén nem túl rég a magát kommunistának nevező AKEL párt adta az elnököt. Kína 1949-58 között szoros szövetségben volt az oroszokkal, azután feszült lett a viszony, most meg az USA és csatlósai meg az oroszok közti részben hideg, részben meleg háborúban a nevető harmadik szerepére törekednek, ahogyan India is.

A világot szétrabolt 3 latin és 2 germán hajósnemzet mellett fontosak voltak még sokáig a svédek is, akiknek pedig abszolút kiemelkedő a jelentőségük, azok a németek. Családilag kötődöm mindkét leginkább ókorba nyúló európai nemzethez: az én -- egyelőre egyetlen -- unokám olasz, míg a sógorom, Attila unokái görögök. Ha az albánok tényleg az illírektől származnak, a bolgárok meg méltán érzik a magukénak a trák Orfeuszt meg Nagy Sándort, akkor ezek is az ókorba nyúlnak. É-Macedónia (a saját kiejtésükben Makedónia) már csak a nevében kötődik Nagy Sándorhoz. A németek adták az emberiségnek a bécsi klasszikusokat és Marxot a pozitív oldalon, de Hitlert is a negatívon. Az orosz-ukrán háborúban most mindkét fél a másikat tartja fasisztának, az oroszok valamivel több joggal, mivel az ukránok egy része a 2. világháborúban a németek segítségével próbált megszabadulni az oroszok rémuralmától. Továbbá a németek adták az USA-nak Wernher von Braunt (1912-77) és a geil süteményeket. Jelenleg az EU-ban és az azon kívül álló, de Schengen-hez tartozó Svájcban is tényleg a németek a vezető nemzet, de mégis angolul értünk szót egymással, és elvileg az olyan kis tagállamok, mint Ciprus, Luxemburg és Málta is egyenrangú, és a vezetőjének vétójoga van. A törpeállamok közül az egyértelműen olasz Vatikán és San Marino, és a félig olasz Monaco sem tagállam, sem a német Liechtenstein. Ezek azonban de facto az EU-hoz tartoznak. Andorra jogi helyzete sajátos, mivel a francia elnök és az urgell-i püspök a társ-államfői. Már Gibraltár Angliával együtt tényleg elszakadt, meg É-Írország is. Feröer és Grönland az EU-tag Dániához tartozik, Izland viszont nem EU-tag.

Nyelvcsaládok szerint nézve a germánok messze a legfejlettebbek most, és persze hozzájuk tartozik a világ közepe, New York is. A túlnépesedést viszont az indoirániak vezetik, és túl sok a kínai, de még a maláj és a bantu néger is. Európában a nem indoeurópaiak közül a legjelentősebb a finnugor nyelvcsalád, vannak még baszkok és törökök, utóbbiaké viszont Európa máig legnagyobb városa, Isztambul, továbbá Anatólia, a Kaukázus egy része, és Közép-Ázsia nagy része, de még a kínaiak által üldözött ujgurok is törökök. Az őshazájukban, Mongóliában azonban már nincsenek. A mi ugor őshazánkban élnek viszont, bár kis számban, a hantik és a manysik.   

A bejegyzés trackback címe:

https://mgyz.blog.hu/api/trackback/id/tr6318282707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása