Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

sok téma

sok téma

Mit kezdjenek azok a pártok, amelyek nem a Fidesz vagy a KDNP?

2024. június 25. - Zoltán 1 Magyar

Magyar Péter Tisza pártjának kivételével ezek most pánikba estek. Az EP választáson ezek összeadva kb. 25 %-ot szereztek. Az egyik legrosszabb, amit tehetnének, ha megpróbálna közülük minél több egyesülni valamiféle "Igazi Baloldal" cégére alatt. Általánosabb probléma, hogy elég sok országban, köztük még az USA-ban is úgymond "jobbra tolódtak a kékgallérosok", ami valójában azt jelenti, hogy a rosszabbul fizetett dolgozók -- ez van most a kétkezi munkások helyett -- enyhe többsége olyan pártokra szavaz, amelyek több-kevesebb joggal magukat jobboldalinak vagy jobbközépnek akarják eladni, és csak a többi az álbaloldali pártokra. Igazi baloldali pártok pedig nincsenek. Az én gondom meg az, hogy nem tudom az emberiség tudomására hozni, hogy én milyen adórendszert tartanék jónak. Arra pedig hiába várok, hogy akár közgazdászok, akár politikusok vagy forradalmárok valami hasonlóval jöjjenek elő.

A Mi hazánk még valamivel jobban érzi magát, mint a többi. Az ő és a Kutyapárt magszavazóiról le kell mondanunk, annak örüljünk, hogy nem mennek át a Fideszhez. A többi kis párt -- köztük a DK -- szavazóinak azt tanácsolom, hogy listán a Tisza pártra szavazzanak. Egyéniben viszont szerintem előválasztást kéne tartani. Az igazán perdöntő viszont az lesz, hogy a most nem szavazást vagy Fideszre szavazást tervezők közül hányat sikerül átcsábítani Magyar Péterhez, és hányat máshoz.

Leírok egy különösen rossz, de most nem esélytelen forgatókönyvet. Eszerint egyéniben a fideszesekre fog a 7.7 M-s csonka-magyar választópolgárságból szavazni kb. 2 M, a tiszásokra 1.5 M, a "Megújult Baloldalra" 1 M, az összes többire együtt megint 1 M, és nem szavaz vagy érvénytelenül szavaz 2.2 M. Ha ezek az arányok egyenletesen állnának fönn a különböző körzetekben, akkor a Fidesz elvinné mind a 106 helyet. De még ha nagyon nem egyenletes is, akkor is előfordulhat, hogy még Budapesten is elcsípjen a Fidesz néhány helyet. Így összességében a Fidesznek akár nagyobb többsége lehetne, mint '22-ben.

Nézzünk most egy sokkal kedvezőbb forgatókönyvet. Ekkor a tiszásokra szavaz egyéniben 2.8 M, a fideszesekre 2.2 M, a nem szavazók leolvadnak 1.7 M-ra, a többire együtt 1 M. Ekkor Magyar Péter már bizonyos értelemben túlnyerné magát.

Én a legjobbnak azt tartanám, ha a Fidesz csonka-magyar szavazóinak a száma bezuhanna akár 1 M alá, de ezt egyelőre nem tartom lehetségesnek. Ennél is sokkal jobb lenne, ha a népharag elsöpörné heteken belül a rendszerváltozással kialakult rendszert úgy, hogy valami olyat állítanak a helyébe, ami még nem volt sem nálunk, sem máshol. Biztos vagyok azonban benne, hogy nemcsak ilyen hamar, de még évekig ez nem fog bekövetkezni. Hogy később mi lesz, azt viszonylag nehéz megjósolni.      

A bejegyzés trackback címe:

https://mgyz.blog.hu/api/trackback/id/tr218435059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása