Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

sok téma

sok téma

Az unokánk, Alma Luzi ősei

2023. június 20. - Zoltán 1 Magyar

Két hét múlva Alma idelátogat, persze nem a saját lábán, hiszen még csak 9 hónapos lesz 1 hét híján. Attól tartok, hogy egy dédszülője sem élt már a fogantatásakor sem ('22. febr. 14), az anyósom éppen kb. 1 évvel előbb halt meg, a többiek előbb, az apám 30 évvel korábban. Az apai nagymamája, Patrizia 1956-ban született, most megy nyugdíjba, mert az olaszoknál 67 év a korhatár. Cesare 70 körül lehet, azt hiszem.

Mit tudok a 16 ükszülőről és a 32 szépszülőről? Robi oldaláról semmit. Ági oldaláról, vagyis a mi nagy- és dédszüleinkről a következőket. Az apósom csinált egy családfát, ami az ő apai nagyapjától és nagyanyjától indul. Ők Kovács János (1864-1946) és Pusztai Teréz (1870-1956), és Somogyvámoson voltak parasztok. Így ez a Kovács János kb. 2 évvel volt idősebb, mint Wells. 7 gyerekük volt, 4 fiú és 3 lány, akik 1887 és 1901 között születtek. A legidősebb, szintén János volt az apósom apja, ő 1968-ban halt meg. Ennek legidősebb öccse, József igen hosszú életű volt: 1893-1989. Az apósom anyját Horváth Máriának hívták, 3 gyerekük volt, mind fiú, az apósom volt a legkisebb.

Az anyósom anyai nagymamája, így Alma tisztán nőági szépanyja Gerstenbrein Ferencné (1868-1936) volt, akinek a sírja ugyan már több éve lejárt a kispesti temetőben, de még mindig nem számolták föl. Az anyósom szülei Vécsei (eredetileg Lukacsevics) Tibor és Gerstenbrein Annuska voltak, utóbbiról van egy nagyon kis kori kép, amire rá van írva, hogy 1898. febr. 7-én született, viszont a sírján helytelenül 1899 áll. Pestszentimre Szélső utcájában laktak. Péterimajor felé volt ez akkor szélső. Utóbbi arról nevezetes, hogy a fölkelt zsellérek 1919-ben Marxfalvának nevezték el. Gabikám szívesen emlékszik arra, amikor kisgyerekként ott (a Szélső utcában) a kertben aludt. Anyósom anyja a végén velük élt az óbudai zsinagóga melletti 10 emeletes panelban, 1984-ben hunyt el, még én is ismertem. Van ez a nóta, hogy "Eb fél, kutya fél, míg az ipam, napam él", de ha valakinek jóval fiatalabb a neje, akkor ez nem akkora kunszt. Gabikám viszont minimálisan idősebb nálam. Az apósom éppen 6 éve halt meg, az anyósom pedig 2021 febr. 20-án.

Az én anyai nagymamám velünk élt 20 évet, miután a papa meghalt 1982-ben, és több, mint 95 és fél évig élt. Füzesabonyban laktak 1938-ig, akkor jöttek föl Csepelre. Az apja, Antal Ádám vasúti fűtő volt. Az anyja leánykori neve Sári Etel volt. A Sári név gyakori Füzesabonyban, Abasárra utal. A keresztanyám anyja Sári Ilona volt, ők Erzsébeten laktak az Alkotmány utcában. Mamáék 8-an voltak testvérek, papáék meg 12-en, ezek után nekik csak 2 lányuk lett, abból a kisebb, Mariska pici korában meghalt torokgyíkban, ezért vetették ki az anyám manduláját, aminek ő nem örült. Noha Gizellának keresztelték az anyja után, de úgy tettek, mintha Erzsinek hívnák, Böskének és Szöszkének becézték, mert ő is szőke volt, majd később barna lett, ahogyan én is. Az esküvői képén valószerűtlenül szép az arca. Akkor még nagyon karcsú volt ő is, meg az apám is, de később nagyon elhíztak, meg az öcsém, Gábor és a neje, szül. Huszár Ági is.

Az apám apját még ő sem ismerte, annyit tudunk az apám születési anyakönyvi kivonatából, hogy Magyar Józsefnek hívták, és akkor házmester volt Szegeden. Az apám anyjának, Kormányos (eredetileg Krnács) Annának dolgoznia kellett, apámat az anyai nagyszülei nevelték Kübekházán. Ez Trianonban a szerb határra került, azelőtt mélyen Magyarország belsejében volt, majd a 2. világháborúban sikerült néhány évre visszaszerezni a Vajdaságot. A Krnácsok állítólag nem rácok, hanem tótok voltak. Úgy tudom, Krnács tata is hosszú életű volt, viszont az én szüleim sajnos nem, az apám csak kb. 63 évet élt, az anyám valamivel kevesebb, mint 70 évet. Érdekes, hogy amíg az apám kb. 15 hónappal volt idősebb az anyámnál, addig az apósom kb. 16 hónappal az anyósomnál. Végül az anyósom 1 és 3/4 évvel volt idősebb, mint az apám. A nemrég elhunyt híres karmester, Bernard Haitink pedig 5 nappal volt fiatalabb.

Van remény, hogy mindkét gyerekünk elég jó génekkel rendelkezik.  

A bejegyzés trackback címe:

https://mgyz.blog.hu/api/trackback/id/tr2218150152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása