Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

sok téma

sok téma

Szárazföldi és tengeri hatalmak

2023. október 11. - Zoltán 1 Magyar

Egy bizonyos Dugin nevű orosz idióta -- aki egyébként 2 év és 7 hónappal fiatalabb nálam -- avval az elmélettel állt elő már régen, miszerint az általa "örök Rómának" nevezett szárazföldi és az "örök Karthágónak" nevezett tengeri hatalmak között kibékíthetetlen ellentét van, ami csak úgy végződhet, hogy a szárazföldiek lenyomják a tengerieket, és persze a vezető szárazföldi hatalomnak Oroszországot tartja. Emlékeztet ez Dosztojevszkij fantáziálásaira.

Már a Hajózás c. posztomban foglalkoztam avval a kérdéssel, hogy mi is a szerepe a hajózásnak (a folyaminak is) az emberiség történelmében. Ezen belül rámutattam arra, hogy a vikingek folyami hajózással hozták létre annak idején az Orosz Birodalmat, ill. hogy Putyin példaképe, Nagy Péter éppen hogy igyekezett egyrészt tengeri hatalommá tenni az oroszokat, másrészt újra egyesíteni a görög civilizációt a latinnal. A punok, ill. elődeik, a föníciaiak valóban tengeri hatalmak voltak, és persze az ókori görögök is, Róma viszont egyszerre volt szárazföldi és az előbbieknek végül fölébe kerekedő tengeri hatalom. De már Nagy Sándor hódítása is azt jelentette, hogy a görögök még nagyobb szárazföldi hatalommá is váltak átmenetileg, mint a perzsák. Az viszont kétségtelen, hogy az oroszok bizonyos értelemben a mongoloknak is örökösei, ezek pedig elsősorban szárazföldi hatalmak voltak, mind a 4 ulusz.

Dugin elképzelésével ellentétben mind az oroszok, mind az USA és a szövetségeseinek a nagyobb része a középkorban egyistenhívő civilizációktól származnak, ezek pedig vallásilag a zsidóktól, köztük a muszlimok is, akik közül a Hamász most annyira acsarkodik Izrael ellen. Az egy fura véletlen, hogy a 15. sz. végétől kezdve az 5 Ny-európai hajósnemzet rabolta szét a világot, de egyrészt mára már minden jelentős hatalom nagy súlyt fektet a tengeri hajózásra, másrészt meg a szárazföldön és a repülésben is erősnek kell lenniük, meg sok rakétájuk is kell, hogy legyen.

Az kétségtelen, hogy az oroszok magasabb súlycsoportban vannak, mint mondjuk Irán vagy É-Korea, miközben még az utóbbiak lerohanását is túl költségesnek fogják ítélni az USA adófizető polgárai mindig is. Ilyen értelemben az oroszokat tényleg nem lehet legyőzni. De más értelemben nagyon is. Jó esély van arra, hogy akár a közeljövőben az oroszoknál hatalomra kerüljenek azok az erők, amelyek éppen hogy befeküdni szeretnének az USA-nak, függetlenül attól, hogy ki lesz az USA elnöke.

A mostani konfliktusban Izrael és Gáza között egy pillanatra úgy tűnt, hogy az izraeliek nem szaroznak, hanem keményen nekimennek Gázának. Nem ez történt, csak a szájkarate megy mindkét oldalon. Ezt a túlzsúfolt várost már fölépíteni is hiba volt, persze a régiek honnan tudhatták volna, hogy majd a britek 1948-ban hol fogják kialakítani Izraelt, és hogy az onnan kiszorult arabok éppen Gázában fognak ilyen sok gyereket szülni. Egyébként az a 2.3 M ember 365 km^2-re nem is olyan borzasztó, nem mérhető mondjuk Manhattan-hez.

Szokás szerint az, hogy kinek az ősei jöttek előbb egy adott területre, a jelen esetben az ókori zsidók sokkal régebben jöttek Palesztinába, mint az ókori arabok, semmiféle előjogot nem biztosít, hanem az ököljog dönti el, hogy mi lesz. Palesztinát egyébként a filiszteusokról, vagyis a föníciaiakról nevezték el, akik a legrégebbi tengeri hatalom voltak, de egyúttal az ő írásukból ered sok mai írás, még az indiai is. De szellemileg ma már Kína is kénytelen támaszkodni az ókori görögöktől származó ún. Ny-i hagyományra.

A Hamász mostani támadására az nagyon aránytalan válasz lenne, ha Gáza teljes lakosságát kiirtanák, ráadásul ekkor nemcsak a muszlimok, hanem lényegében a teljes emberiség is megharagudna. Az viszont, hogy véletlenszerűen megöljék e lakosság néhány %-át, noha még ez is nagyon aránytalan és rémesen embertelen lenne, az egyetlen lehetőség, ami kellőképpen meghatná a gázaiakat. Izrael igazi problémája viszont az, hogy minden egyes saját elesett katonájukat vagy megkínzott, túszul ejtett civiljüket nagyon sajnálják, és még az ellenségből sem szívesen bántják az ártatlanokat. Evvel szemben a Hamász perverz módon a minél ártatlanabbakra hajt, sőt olyanokat is megöltek véletlenül, akik éppen a palesztinok érdekeiért küzdöttek. További gond Izraelben, hogy fölvásárlási láz tört ki, amitől persze hiány alakult ki.     

A bejegyzés trackback címe:

https://mgyz.blog.hu/api/trackback/id/tr6518232789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása