Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

sok téma

sok téma

A lopás rendszere

2023. november 20. - Zoltán 1 Magyar

Szentpéteri Nagy Richard (sz. 1965) evvel a címmel írt cikket a Népszavába tegnap. Eddigi TV-s szereplései alapján én nem gondoltam volna, hogy Szentpéteri ennyire gyűlöli a NER-t, sőt hovatovább a lakosság nagy részét is. Persze azelőtt minden elemző értetlenül áll, hogy ilyen reálbér-csökkenés és annak megfelelően csökkent reál-fogyasztás és reál-beruházás mellett hogyan maradhat a kormánypárt ilyen népszerű. Ne feledjük azonban, hogy Venezuelában, ahol sokkal rosszabb a helyzet, a kormány támogatottsága hasonlóan magas, Ukrajnában pedig, ahol Zelenszkij politikája konkrétan az anyagi károk mellett nagyon magas emberveszteséget is okozott, éppen a háborúskodás mentette meg őt attól, hogy leváltsák. Röviden, a választópolgárok jelentős részének az önsorsrontó hülyesége egyes országokban még a magyarokét is meghaladja. Ilyenek még egyebek között az oroszok is, de szerintem Izraelben sem csinálták soha azt, amit kellett volna, a 75 évvel ezelőtti fölállítása óta.

Szentpéteri cikkéhez a kép azt a rendkívül szellemes tüntetési plakátot mutatja, mely szerint

Ne csalj! Ne lopj! Ne hazudj! Mert a Kormány nem tűri a konkurenciát.

Arra lyukad ki, hogy a választási osztogatás, ami az Orbán-kormányok fő módszere a hatalmon maradásra és ezáltal a további lopásra, kizárja a gazdasági racionalitást. Evvel én nem értek egyet. Azt aláírom, hogy amit pl. a '22-es választás előtt csináltak, az nem volt racionális, de én még jobban engedtem volna nőni a lakosság fogyasztását már sokkal előbb a többször elmagyarázott szélső-egyszerű adórendszeremmel, ami ugyanakkor nem csak a túlárazott közbeszerzésektől mentene meg automatikusan (ezt hívja Szentpéteri Nagy Richard úgy, hogy a mostani rendszerben egyirányú mozgás van: a közvagyon egy jelentős része magánvagyonná alakul), hanem attól is, hogy bárki meggazdagodjon, aki ide fizeti az SZJA-t. Én persze azt szeretném, hogy ezt az adórendszert világszerte bevezessék; amíg ez nincs, addig a külföldi befektetőket meg kell, hogy adóztassuk más módon, de ez nem lehet olyan magas, hogy minden ilyen befektető elmeneküljön más országokba. Ennyi esze azonban egy ellenzéki vagy éppen kormánypárti politikusnak, sőt közgazdásznak sincs semelyik országban, hogy ezt kéne csinálni. Elborzadtam az MSZP legújabb javaslatától, amivel szeretnének legalább annyi választópolgárt visszacsábítani magukhoz, hogy ne tűnjenek el teljesen a süllyesztőben '26-ra. 3 M Ft havi bruttóig (!) még csökkenteni akarják az így is botrányosan alacsony elvonást, és a társasági adó 15 %-ra emelésével akarnak némi bevételhez jutni. Szerintem még arra se vették a fáradságot, hogy összesítsék a javaslatukat, hogy pl. miből fogják kifizetni az általuk ígért sokkal magasabb nyugdíjakat, annyira biztosak benne, hogy soha nem fognak kormányra kerülni még koalíciós kistestvérként sem. Ehhez képest Dobrevék új szocdem programja már majdnem értelmiségi duma, bár lényegében az is hasonlóan demagóg, mint a Fideszé. Utóbbiról -- nagyon helyesen -- azt írta a Népszava, hogy zöldre festették a narancsot, ami alatt azt értették, hogy Orbánék azt akarják lenyomni az emberek torkán, hogy ahhoz, hogy a kőolaj elfogyása után is lehessen autózni meg repülni és hajózni világszerte, nem csak az kell, hogy a világon sok akkumulátort gyártsunk, hanem nálunk akkor lesz elég jó a GDP, ha ebben csonka-Magyarország aránytalanul nagy részt vállal. A valóságban meg még az sem igaz, hogy az akkumulátor az energiatárolás megkerülhetetlen eszköze, sokkal jobb eszközök a víztárolók és a hidrogén. Így nem is biztos, hogy az elektromos autó lesz a nyerő, jobbnak ígérkezik az olyan villanymotoros autó, amiben egy egyenletesen járatott hidrogén-motor termeli az áramot. Ennek ugyan összességében sokkal rosszabb a hatásfoka, de ezen az áron nem kell az autót sok óráig tölteni, és nincs szükség olyan erős akkumulátorra. De lehet, hogy még ügyesebb dolgot is föltalálnak majd. Mindenesetre én az akkuknak sem vagyok az ellensége, különösen amióta láttam a Kis-Dunán egy elektromos szörfdeszkát. Azonban gyártsák azokat a hülye németek, ne mi.

Szentpéteri Nagy Richard ama végkövetkeztetése, hogy amennyiben az elnyomott magyar társadalmon múlik, [a lopás rendszere] sohase fog összeomlani, még csak megroggyanni sem, erős túlzás. Azt nem akarják sem az elemzők, sem a választók nagy része az istennek sem megérteni, hogy minden olyan rendszer, amiben engednek bárkit is meggazdagodni, a lopás rendszere, még az is, ami Bhutánban van, bár ott legalább már betiltották a TikTokot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mgyz.blog.hu/api/trackback/id/tr1218263147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása