Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

sok téma

sok téma

Ki a hibás azért, hogy Orbánnak túl nagy a hatalma ilyen hosszú ideig?

2024. április 26. - Zoltán 1 Magyar

És még nem látjuk a végét. Könnyű lenne azt mondani, hogy a Fidesz szavazói. De még a '22-es brutális 2.8 M-s egyéni létszámot is le lehetett volna győzni, ha a "se Orbán, se Gyurcsány" szerint szavazókon kívül még legalább 300 E nem szavazó is kegyeskedett volna a Márki-Zay vezette 6-os fogat egyéni jelöltjeire szavazni. Hogy nem ezt tették, azért nem Márki-Zay, de nem is Gyurcsány a felelős, hanem maguk az említett szavazók. Közülük a kutyapártiakra továbbra sem kell haragudni, annál inkább a nem szavazókra.

Sajnos Gyurcsány minden jel szerint jún. 9 után is megkerülhetetlen marad. Egyesek úgy fogalmaztak, hogy Magyar Péternek sikerült még Orbánt is összegyurcsányoznia. Ez egy nagyon torz nézőpont. Orbán és Gyurcsány is abban utazott mindvégig, hogy a külföldi tőkét idecsábítsa. Attól kell tartani, hogy ez Magyar Péter esetleges miniszterelnöksége alatt is így fog maradni, különösen ha akár Gyurcsánnyal, akár Orbánnal lesz koalícióban.

Engem Magyar Péter avval fogott meg, hogy azok után, hogy Magyar Bálint tudományosan levezette, hogy Orbánt nem lehet választásokon leváltani, ő kijelentette, hogy igenis le lehet. Ebből is látszik, hogy nem Magyar Bálint Magyar Péter apja.

Az összes elemző azt képzeli, hogy a jelenlegi parlamenti ellenzék széthúzása miatt maradhatott ez a megszorító kormány ennyire népszerű. Teljesen máshol kell a titok nyitját keresni. Engem nagyon megütött annak a nyugdíjasnak a nyilatkozata, aki azt mondta, hogy ha megszüntetik a 13. havi nyugdíjat, akkor leshetik, hogy mikor megy ő szavazni. Meg se fordult a fejében, hogy lehet másra is szavazni, mint a kormánypártra. Azt meg pláne nem értik, hogy sokkal magasabb nyugdíj lenne a helyes, igenis az aktívak rovására. 

   

Mi a teendő?

Magyar Péter csupán katalizátor. Rajtunk, szavazópolgárokon múlik, hogy hogyan győzzük meg egymást arról, hogy arra az egy pártra szavazzunk, amelyik egyrészt "sem Orbán, sem Gyurcsány", másrészt az ilyenek között a legesélyesebb. Ez sokáig a Kutyapárt volt, most viszont hirtelen Magyar Péter TISZA pártja lett az. Teljesen lényegtelen, hogy Magyar Péter milyen alattomos rossz ember, és még az is másodlagos, hogy milyen szakpolitikai intézkedéseket ígér. Igenis először a DK szavazók közül kell minél többnek átállni hozzá. Azután jönnek a momentumosok és a kutyapártiak. Amikor majd a közvéleménykutatók ezeket kimutatják, akkor fognak az összes többiek, köztük a fideszes kemény mag és a nem megátalkodottan nem szavazók is a fejükhöz kapni, és közülük is nehéz megmondani, hogy hányan átállni Magyar Péterhez. Teljesen lehetséges, hogy az EP választáson a TISZA pártnak több szavazója lesz, mint a Fidesz-KDNP-nek. Nem világos számomra, hogy az EU-n belül kettős vagy többes állampolgársággal rendelkezők mindegyik államuk listáira szavazhatnak-e?

Magyar Péter merítési bázisa egyelőre mindenki, aki '26-ban szavazni fog. Természetesen ezek egy számottevő részét semmivel sem lehet kimozdítani a mostani beteges ragaszkodásából mondjuk Orbán, Gyurcsány vagy éppen a Kutyapárt iránt, de nagyon úgy néz ki, hogy jó esetben mégis könnyedén fogjuk lenyomni őket, akár mégis meglehet az a bizonyos 60 % a csonka-magyarok között a TISZA pártnak, ezt pedig az erdélyiek már nem tudják ellensúlyozni. Ami ezután jön, az fájdalmas lesz: Magyar Péternek még nagyobb többsége lesz a parlamentben, mint annak idején Horn Gyula kormányának. Mivel ő is csak a bevételekből és hitelből tud kiadásokat finanszírozni, ki fog derülni, hogy milyen a viszonya a különféle burzsujokhoz, a jómódúakhoz, a középrétegekhez, a szegényekhez és a teljesen másokra utaltakhoz. A kisebb-nagyobb külső hatalmak pedig ugyanolyan önsorsrontóan fognak viselkedni, mint most.

A DK-MSZP-Párbeszéd álbaloldali tömb nem csak elvi alapon fog küzdeni az előrehozott választásokért, hanem azért is, hogy az EU-választásokig megmaradt szavazóiból minél kevesebbet veszítsen. Orbán hívei súlyosan tévednek, ha azt hiszik, hogy Magyar Péter csupán egy újabb Márki-Zay, Jakab Péter vagy Vona Gábor. A Simicskához való hasonlítás végképp félrevisz. Hiába volt Simicska komolyabb figura, a nép messze nem volt olyan elkeseredett, mint most, éppen azért, mert néhány fontos dolog kevésbé volt rossz állapotban, mint most. Az is igaz, hogy nem csak az egyébként nehezen mérhető objektív állapotok számítanak, hanem ezek észlelése, ez pedig erősen függ attól is, hogy az emberek mely része éli meg javulásnak, stagnálásnak ill. romlásnak a nagyon közeli múltban történteket, és akik nem elég nagy javulásnak, azok közül kik hibáztatnak ezért külső hatalmakat.  

Küzdelem a szavazókért

Magyar Péter ápr. 6-i tüntetése elég nagy lett, de úgy tűnik, hogy egyelőre csak kevés eddigi Fidesz szavazó állt át hozzá. Annyit tudunk bizonyos mérésekből, hogy a kb. 8 M-s választópolgárságból most a Fideszre kevesebb, mint 30 % (lehet, hogy csak 26 %) szavazna egy országgyűlési választáson, aki nem szavazna vagy nem mondja meg, hogy melyik pártra -- ezeket valamiért mindegyik közvélemény-kutató egy kalap alá veszi --, azok arányára eléggé eltérő számok jönnek ki a különböző kutatásokból, de nagyjából 30 és 40 % között lehet, míg a többiek közül a DK, MSZP, Párbeszéd szövetségnek jutna talán 16 %, míg Magyar Péter még meg nem nevezett pártja már 14 % körül állna, ami valamivel több lenne, mint a fideszesek fele, és ebben a variációban 30 % nem szavazóval számoltunk, így az összes többiek együtt megint 14 %. A fő kérdés az, hogy ezek a számok mivé változnak '26-ig vagy az előrehozott választásokig, ha Orbán úgy ítélné meg, hogy az idő nem neki dolgozik. Az EP-választáson jó eséllyel jelentősen kevesebben fognak részt venni, mint az országgyűlési választáson, ennek ellenére az azon elért %-okból fog mindenki kiindulni a továbbiakban.

A jelenlegi általános elégedetlenség elsősorban az inflációból és a kórházi várólistákból, meg az unokák tömeges külföldön éléséből táplálkozik, ezek pedig a Fidesz szavazóit is éppúgy sújtják. Azt azonban meg kell mondani az inflációval kapcsolatban, hogy elég sok embernek annyival nőtt a jövedelme, hogy majdnem ugyanannyi benzint vagy gázolajt tud venni, mint a covid előtt, és egyébként is összességében ahhoz hasonló a fogyasztása, míg szintén sok embernek meg erősen csökkent. Nem tudjuk azonban, hogy ez milyen viszonyban van a pártokra szavazással, de nagyon úgy néz ki, hogy éppen a legszerencsétlenebbek körében kiugróan magas a fideszesek aránya, éles ellentétben avval, amit várnánk.

Akiknek eddig is az Orbántól való megszabadulás volt a vágyuk, ilyenek pedig az eddigi ellenzéki szavazókon kívül hihetően a most nem szavazók akár 2/3-a is, azok közül igen sokan is Magyar Péterhez állhatnak, és őket még inkább efelé löki a lakájmédia karaktergyilkossági kísérlete Magyar Péter ellen. Ez szélsőséges esetben a példátlan 80 %-os részvételhez és abban Magyar Péter 50 %-ához (az összes 40 %-ához) is vezethet, ha pedig a közvélemény-kutatók akár ennél kissé enyhébbet is jeleznének előre, akkor már az eddigi Fidesz szavazók is hanyatt-homlok sereglenének hozzá. Ha viszont a kutatók valamiért a mostanihoz képest nem nagy vagy nem ilyen irányú elmozdulást fognak mérni, akkor a nem szavazók visszasüllyednek a szokásos apátiájukba. A többi ellenzéki párt elkeseredetten fog küzdeni Magyar Péter ellen, hogy megtartsa a szavazóit, de egyedül a Mi hazánk bízhat ebben valamennyire. Ha a DK próbálna meg szövetkezni Magyar Péter pártjával, vagy éppen beolvadni abba, akkor sajnos elveszne Magyar Péter ama ígérete, hogy "se Orbán, se Gyurcsány", így Magyar Péter ebbe egyelőre nem menne bele. Az EP és önkormányzati választások után azonban azok eredményétől függően módosulhat bármelyik résztvevő taktikája. A Fidesznek a vártnál akár csak kissé gyöngébb eredménye is már ki fogja kezdeni a legyőzhetetlenségébe vetett hitet. Magyar Péter viszont beleszürkülhet az "ez is csak egy újabb olyan ellenzéki, aki nem győzhet" szerepébe, ekkor várhatjuk a következő Messiást, vagy éppen a hivatalnokok vagy a katonák lázadását.       

Most nekem hiszel, vagy a szemednek?

A régi viccben evvel próbálja a rajtakapott megcsaló mentegetni magát. Ahogyan az várható volt, az ügyészség és más érintettek erre hajazó módon reagáltak Magyar Péter hangfelvételére. Bevallom, hogy elsőre én is bevettem Varga Judit reakcióját, de miután Magyar Péter viszonylag ügyesen bizonygatta, hogy miért nem igaz abból szinte semmi, elbizonytalanodtam. Az ügyészség ama reakciója, hogy fizikailag is lehetetlen az, amiről Varga Judit a hangfelvételen beszél, tehát hogy valakik kihúzattak bizonyos dolgokat a nyomozati iratokból, és még többet akartak kihúzatni, méghozzá Polt Péter is támogatta ebben őket, komolyabb figyelmet érdemel. Az ügyészség arra hivatkozik, hogy más szerveknél is megvoltak ezek az iratok. No de ezekben a szervekben is jó eséllyel dolgozhatnak olyan szarháziak, akik Polthoz hasonlóan lojálisak a kormányhoz és különösen Orbán Viktorhoz.

A jelen esetben az ügyészségnek kötelessége vizsgálni, hogy a Varga Judit által a hangfelvételen mondottak, továbbá egyébként is Magyar Péter bármely olyan állítása, ami akár ismert, akár ismeretlen személyek bűnpártolási cselekményeiről szól, igazak-e, még akkor is, ha szerintük ezeket Varga Judit nem tudhatta vagy rosszul tudta. Az már egy ravasz kérdés, hogy ha ezeknek akár csak egy része is igaz, akkor kiket kell elmarasztalni följelentés elmulasztása miatt, mert úgy tudom, hogy ez csak azokra áll meg, akik tényleg tudtak róla, nem csak hallották valakitől vagy föltételezték. Ilyenek pedig különösen Rogán és Polt, meg az eljáró ügyész, de ezek mindegyike éppen a szóban forgó bűnpártolást valósította meg, amit föl kellett volna jelenteni. Nem világos, hogy egy ilyen összetartó bűnbandára hogyan lehet rábizonyítani bármit is, amikor még nyomozni sem hajlandóak rossz esetben. De éppen ez a sérthetetlenségük együtt avval, hogy sokak szerint választások útján sem válthatóak le, mert a propagandájukkal elég sok szavazót elbolondítanak, kezdi túlfeszíteni a húrt, és esetleg forradalmi helyzet alakul ki. Amit Bottoni mond, hogy előrehaladtunk a putyinizálódás útján, még nem áll fönn, és szerintem nem is fog, de éppen elég baj az is, ha olyan lesz a '26-os választás eredménye, mint ahogyan most próbálják egyesek megjósolni. Magyar Péter látszólag abban bízik, hogy mind a most fideszes, mind a most ellenzéki szavazók, mind pedig azok közül, akik most nem szavaznának, sokakat meg tud nyerni addigra, és ugyanebben bízik többek között Bottoni is. A pontos arányoktól függ, hogy ez csak arra lesz elég, hogy legalább ne legyen a Fidesznek 2/3-a, koalícióba kényszeríthető a Fidesz, vagy ellenzékbe szorul, később pedig esetleg jelentéktelenné válik. Egyesek már most NER 2-nek csúfolják azt, ami Magyar Péter esetleges vezérletével majd kialakul. Most azonban még csak ott tartunk, hogy Magyar Péter népszerűsége is elolvadhat igen hamar is.

Az, hogy Magyar Péter nem egy makulátlan figura, már abból is egyértelmű, hogy febr. 10 előtt egy ilyen, most éppen általa is maffiaállamnak nevezett rendszerbe ilyen jól beilleszkedett, meg abból is, hogy egyáltalán elvált, de még inkább abból, hogy annak idején elvett egy olyan nőt meg barátkozott olyan fiatalemberekkel, akikből később a rendszer oszlopos tagjai lettek. Hogy egy kiállhatatlan nárcisztikus figura lenne, arról ugyan Varga Judit és mások is meséltek, köztük olyanok is, akik szavahihetőnek tűntek, ennek ellenére ez egyrészt nem biztos, másrészt a legkevésbé sem akadályozná őt abban, hogy egy jó népvezér legyen, föltéve, hogy a követői elhiszik, hogy jobb lesz alatta a GDP, rövidebbek a várólisták, jobb az oktatás, stb.  

Establishment-ellenesség

Ez sokkal több, mint a "se Orbánt, se Gyurcsányt", de még annál is, aki az összes eddigi pártot ellenzi, még a Kutyapártot is. Ha teljesen végigvinnénk a dolog logikáját, ahhoz az anarchizmushoz jutnánk, amely szerint sem adózás, sem hivatalok, sem honvédség vagy rendőrség nem kell, és persze így bíróságok és börtönök sem. Mivel ehhez sehol a világon nem fognak közeledni sem mostanában, sem az akár távoli jövőben, ennek nincs jelentősége akkor sem, ha sokak titkolt vágya ez.

Hogy pontosan hová is tegyük Magyar Pétert, aki éppen ma lett 43 éves, arra szerintem a legjobb fogódzó az a mondása, miszerint "nem ígérek örök életet és ingyen sört (mint a Kutyapárt), de vért, verítéket és könnyeket sem" (mint Churchill nyomdokain Márki-Zay). Az utóbbival kapcsolatban arra figyeljünk föl, hogy amíg Churchill a nácik támadása közepette teljes joggal vázolt föl egy ilyen siralmas jövőt, addig Márki-Zaynak semmibe sem került volna, ha ő is a gazdagok, jómódúak, de még a derékhad fokozott megadóztatásából is ígérte volna fölfejleszteni az összes közszolgáltatást, meg kiemelni a szegényeket a nyomorból. Az részletkérdés, hogy a pénzért nem dolgozókat zsíros álláshoz juttatjuk, vagy magas segélyhez ill. nyugdíjhoz. Továbbá ha egy közös kasszán lévő család 1 tagjának elég magas a jövedelme, akkor a többi tag már nyugodtan dolgozhat ingyen. Az oroszok támadása ugyan még messze van a világháborútól, de az, ahogyan fegyverkezésre költünk világszerte, már érezhetően visszafogja, hogy építsünk és gyógyítsunk.

Azt helyesen állapították meg többen, hogy Magyar Péter úgy akarja a 3. erőt kiépíteni, hogy a követelései megegyeznek a 2. erőével. De tovább megyek: az 1. erő, vagyis Orbánék is tagadják, hogy ők korruptak lennének, meg azt is, hogy a közmédia elfogult lenne, továbbá ők elmondásuk szerint éjt nappallá téve dolgoznak a közszolgáltatások fejlesztésén is, meg a honvédelmen meg a bűnözők üldözésén is. A probléma az, hogy Orbán nyilvánvalóan hazudik mindezekben az ügyekben, míg Dobrev Kláráról a lakosság kb. 70 %-a gondolja így, Orbánról meg csak talán az 55 %-a. Ezek egy része szerint azonban még mindig ő a kisebbik rossz. Amit az emberek igazán akarnak, hogy sokkal kevesebb legyen az állam bevétele, sokkal több a kiadása, és még kevésbé legyen eladósodva is, sokkal lehetetlenebb, mint az örök élet. Sajnos Magyar Péter kb. ugyanolyan nagyvonalúsággal kerüli meg ezt a problémát, mint Kovács Gergő. Még Kunhalmiék is csökkentenék az állam bevételeit. Senki sem hajlandó felnőttnek tekinteni a választópolgárokat, de szerintem ezen a szitán már a gyerekek is átlátnak.       

Tízezer évvel Kr. e.

Ez volt a címe annak a látványos filmnek, amit tegnap láttam a TV-ben. A sok tudománytalan fantasztikumhoz meg a különféle mitológiákat teljesen kiforgató idétlen mesefilmekhez képest üdítően reális volt, de sajnos ez is teljes mértékben képtelenség. Az még hagyján, hogy olyan piramist, ami a filmben épült, csak kevesebb, mint 4600 éve építettek először, és akkor sem olyan helyen, ami hideg éghajlatú magas hegység közelében volt, mint a filmben, meg hogy a lónak még a háziasítása is jóval későbbi, mint 10 E BC, hát még a lovaglás. Az ugyan igaz, hogy paleolitikus hordák és városiasodott civilizációk éltek egy időben 4-5 ezer éve, meg jóval később is, és Indiában még össze is találkoztak ezek, de nem úgy, hogy a túl merész hordatag rábukkant a városra, hanem a városiasodott árják hatoltak be a dzsungelbe, ahol ezek a szerencsétlen hordák éltek. A filmben a főszereplő hordáját (tévesen) törzsnek nevezik, mégpedig a jagalok törzsének, és mi az ő nyelvüket értjük, az van magyarul (az eredetiben nyilván angolul), mindenki más szörnyű ellenszenvesen hörög vagy sápítozik, és aláírásokból tudhatjuk, hogy mit mondtak. A jagal nyelvű "törzseket" (valójában hordákat) is, meg másokat is pusztító rablólovagokat 4 lábú démonoknak nevezik, és amíg nem látjuk meg őket, addig nem sejthetjük, hogy egy ilyen démon nem egy lény, hanem egy lóból és a rajta lovagló emberből áll. A főszereplő Melik mindössze 2 társával és egy utánuk szökött suhanccal indul el, hogy kiszabadítsa szerelmét, Evoletet és másokat is az őket elrabolt 4 lábú démonok fogságából. Már ez is olyan értelmetlen vakmerőség, ami a valóságban soha sem volt és még kevésbé lesz, de ez még semmi ahhoz képest, ami később jön. Meliket az a fantasztikus szerencse éri, hogy ki tud szabadítani egy kardfogú oroszlánt egy félelmetes karókkal telerakott vizes veremből, az pedig nem hogy nem öli meg, de később is emlékszik rá, és az a már neolitikus törzs, akiknek a falujába elkeverednek, olyan hiedelemmel bír, hogy aki "a Kardfogúval szót ért", az a Kiválasztott. Emiatt pedig több törzs is melléjük áll, hogy megrohamozzák az "Isteni hegyet" építő civilizált embereket. A piramist nevezik a filmben isteni hegynek, a város vezetőjét pedig istennek. Ezek a városiak a Vadásztól félnek, így hívják az Orion csillagképet. No most az Evoletet elrabló lovagok főnöke egyszer úgy kínozta őt (egy korbácsfélével ütötte a kézfejét), hogy véletlenül olyan hegek maradtak utána, ami kiadta az Orion alakját. Mivel Evolet ezután a városba került és az Istennek titulált enszi-szerű figurának a rabszolgája lett (a suméreknél hívták enszinek a főpapot és legfőbb hivatalnokot), az egyik pap-csillagász rémülten észlelte a kezén a Vadász jelét. Mindeközben a támadó törzsek sikeresen föllázították a rabszolgákat. A törzseknek csak lándzsáik voltak, Isten katonáinak viszont kardjuk és lovuk. De a rabszolgáknak sikerült megvadítaniuk a piramisépítkezésen dolgozó mamutokat (a mamutot a filmben manaknak nevezik, és a jagal törzs is képes ezek elejtésére). Végül Melikék győznek, és bár Evoletet lelövik nyíllal, fölépül, majd hazatérnek, eltanulva a leginkább kukoricához hasonlító magvak termesztését az egyik neolitikus törzstől, így az utódaik többé nem fognak éhezni. Fontos szereplő még a jagalok vezetője, a Vén Anyának nevezett varázslónő, aki a távolból is segíti Melikéket a varázslataival. Eszerint a jagalok egy matriarchális törzs, de ennek ellenére az elhalt őseiket apáikként emlegetik, ami meg patriarchális vonás. Melik apja is fontos szereplő, ő már régebben elhagyta a törzset, hogy azután kutasson, hogy miképpen juthatnának élelemhez, végül a városban megölték.

A film lényegében azt állítja, hogy két fantasztikus véletlen, hogy Melik beszélni tudott a Kardfogúval, és Evolet kézfején megtalálták a Vadász jelét, vezetett oda a neolitikus törzsek és a városiak babonássága miatt, hogy Melikék majdnem Sámsonhoz vagy Héraklészhez mérhető módon leküzdötték az eredetileg sokszoros túlerőt. Segített még Vén Anya varázslata is. Avval viszont sokat enyhítettek ezen, hogy az, hogy a városi rabszolgák átálltak a neolitikus törzsekhez, nem tömeglélektani lehetetlenség, annak idején Cortés pontosan így győzte le az aztékokat, az viszont nagy különbség, hogy Cortés nemhogy nem egy paleolitikus ősember volt, hanem az aztékoknál sokkal fejlettebb európai feudalizmus képviselője, ráadásul ez a feudalizmus már a reformáció lázában haladt a kapitalizmus irányába. Éppen nekik voltak lovaik, hajóik és jobb kardjaik, mint az indiánoknak. A vallásuk viszont ugyanolyan babona volt, mint az aztékoké.

A film üzenete igen lelkesítő: az elnyomottak legyőzhetik uraikat. Az is idevág, hogy Bátraké a szerencse, meg Aki mer, az nyer. Sajnos most olyan időket élünk, amiket Vörösmarty nem tudott elképzelni, hogy "annyi szív hiába onta vért", holott 1849-ben is konkrétan ez történt. Viszont annál a kornál, amiben Radnótit is megölték, a mostani egyelőre jóval enyhébb, de pl. egy szerencsétlen dél-szudáni vagy akár gázai vagy orosz áldozat és a hozzátartozói számára nincs különbség. Én is csak azért lehetek jó helyzetben, mert még nincs semmilyen várólistás betegségem. Az pedig, hogy fegyverkezésre kell költenünk, a teljes emberiséget sújtja.

Az a Kövér Antal apukája által is megfogalmazott hozzáállás, hogy "nem áll föl a faszom, minek éljek", a mai túlszexualizált világban jóval többeket, még fiatalokat is sújt. Közben meg az interneten olyan kamu hirdetéssel bombáznak bennünket, hogy az ő szerüket beszedve a 2 éve teljesen impotens, 70 éves bácsi 3-szor szeretkezett egymás után. Emellett egy olyan rajzot látunk, ahol oldalról láthatjuk a pasas hasának a belsejét, és így a gyönyörűen merevedő faszának a folytatását befelé is. A valóságban meg a témához igazán értő Czeizel Endrének csak úgy lett idős korában gyereke, hogy a fiatal felesége Czeizel tudta nélkül és akarata ellenére használta föl a lefagyasztott spermáját. Az én szempontomból az igazi baj az, hogy noha én egy megfelelően viselkedő nőt még túl hamar is teherbe tudnék ejteni, de az az idő, amíg igazán jól érzem magam szex közben, rendkívül rövid. Bizonyos kunsztokkal viszont el lehetne tölteni elég sok időt. Az különösen vicces, hogy ha hátrakötött kézzel csúszok-mászok és hempergek, az kiváló gyógytorna a reumámra.

Én azt szeretem a nagyon kis gyerekekben, hogy még nem ismerik a felnőttek rossz doxáit, és így nem is hisznek bennük. Sajnos azonban túl hamar indoktrinálják őket a rosszra egyesek. Pl. két 3 éves forma gyereket láttam sisakban biciklizni. Normális ember nem biciklizik sisakban, ehelyett soha sem esik el vele. Annak sem örülök, hogy Almáéknak kutyájuk és macskájuk is van. Nekünk sosem volt egyik sem, még akkor sem, amikor kis koromban még disznót és tyúkokat is tartottunk, és én örülök ennek.

Nyáry Krisztián szerint el kell fogadnunk korunk erkölcseit, amelyek gyökeresen eltérhetnek akár még a 60 évvel ezelőttiektől is pl. a pedofília vagy a gyerekek elkényeztetése ill. büntetése ügyében. Nem értek egyet, a netes trollok által uralt szörnyű korban élünk. De még egyszer elmondom, hogy ha mindenki, köztük így én is egyetértenénk valamiben, még akkor is lehet, hogy nincs igazunk. Viszont ez csak arra vonatkozik, hogy valami úgy történt-e, ahogyan jelentették, meg az ún. tudományos igazságokra. Abban, hogy egy cselekményt üldözni kell-e, és mennyire, vagy éppen bátorítani kéne, nekem van igazam akkor is, ha a közvéleménykutatók által fölhívott összes szarházi az ellenkezőjét mondja. Megdöbbentem azon, hogy Romániában 28 évre ítélték azt a pedofilt, aki Böjte Csaba (sz. 1959 jan.) gyermekmentő szervezetében dolgozott. Eközben csonka-Magyarországon a szándékos emberölés büntetése alapesetben 5-től 15 évig terjed, viszont képnézegetésért állítólag 17 év fegyházat is lehet kapni, sőt még nézegetni sem kell, elég, ha valamelyik adathordozódon megtalálnak elég sok ilyen képet vagy video-t. Valószínűleg rosszul értettem, és az ezekkel kereskedésért lehet ilyen nagy büntetést kapni, de ez is borzasztóan túlzó, azt pedig teljesen ellenzem, hogy a bármilyen témáról szóló filmek készítését üldözzék, még az élő szereplős esetet is csak akkor szabad üldözni, ha olyan kárt tettek az akár gyerekszínészben a forgatáson, ami nem megengedhető. Pl. az Árvácska forgatásán is meg tudták oldani, hogy Czinkóczi Zsuzsának (sz. 1967 jan.) semmi baja sem lett, pedig azt látjuk, hogy megégették a tenyerét.

Rendkívül ellenszenves volt Bárándy Péter (sz. 1949 jún.) avval kapcsolatos köntörfalazása az ATV-n, hogy kiknek kéne kegyelmet adni. Az is igaz viszont, hogy Novák Kati már visszaélésszerűen alkalmazta ezt a jogintézményt. Ez egy feudális csökevény, ami igenis arra való eredetileg, hogy az abszolutisztikusan uralkodó király, mint pl. Mátyás vagy 8. Henrik, annak kegyelmezzen meg, akinek jónak látja, bármit is követett el és bármi is a szaros közvélemény álláspontja arról. Már evvel az igazságügyminiszteri ellenjegyzéssel is kiherélték a kegyelmezést, a mostani alkotmánymódosítással meg még inkább. Én úgy fogalmaznék, hogy a kegyelmi botrányban Orbánék a saját árnyékuktól ijedtek meg. A Fidesz vesztesége szavazókban meg csak részben emiatt van, nem tudjuk, hogy milyen arányban azok az ukrán-ellenes szavazók hagyták ott a Fideszt, akik nem tudják elviselni, hogy Orbán végül nem vétózta meg az 50 Mrd euro-s támogatást. Az egyik pasas annyit hallott a kegyelmi botrányról, hogy valami probléma volt a buzikkal. Ehelyett a probléma a homofób és pedofil-üldöző tömegekkel van.

Ki kéne húzni Tényi István (sz. 1982 márc. 30) méregfogát avval, hogy kéne hozni egy olyan törvényt, hogy senki se jelenthessen föl olyan cselekményt, amiről csak a médiából szerzett tudomást. Osváth Zsolt (sz. 1991 dec.) ügyében pedig az, amivel őszerinte rágalmazták, még csak nem is szabálytalan, akkor lenne az a 30 éves férfi és a 16 éves kamasz fiú közti szex, ha ezért az idősebb pénzt adott volna a fiatalabbnak. Ha viszont a 14 év fölötti személy ad pénzt szexért egy 18 év fölöttinek, az megengedett prostitúció.             

Kik a beteg lelkűek?

Az ún. online tér hátrányait elemezgető könyvet olvastam: Mary Aiken: Cyber-csapda. A szerzőnek sok mindenben igaza van, de egyáltalán nincs abban, hogy a pedofíliát (vagyis a serdületlen gyerekekhez való erotikus vonzódást) súlyos mentális betegségnek tartja, aki pedig akár csak 18 év alattiakról készült erotikus képeket nézeget, vagy pláne 18 év alatti prostiknak a kuncsaftja, azokat gonosztevőknek tekinti. Az világos, hogy ezek a legkevésbé sem pedofilok a fönti értelemben, mármint akkor, ha ezeknek a 18 év alatti kész nőknek már kinőtt a mellük, de még fiú-prostik esetében sem OK, hogy miért kéne gyereknek tartanunk egy nagy kajla potens kamaszt. A fő baj az, hogy éppen a fősodor tagjait, vagyis ami az ún. normalitás definíciója, kell nagyon betegnek bélyegeznünk.

Az online tér kétségtelenül fölerősíti az impulzív viselkedést. Ez több tényezőből táplálkozik, amik közül az egyik a vélt anonimitás akkor, ha hamis adatokkal regisztrál valaki valahová. "Az internet nem felejt" jelensége különösen akkor hátrányos, ha valaki hiába töröl általa feltöltött képeket, mert addigra már sokan elmentették. Persze ez csak akkor érdekes, ha valamilyen értelemben kompromittálóak azok a képek vagy video-k. Érdekes módon a csak szöveges anyagok viszont csak kivételes esetekben ugorják meg a közönség ingerküszöbét.

A korhatárokkal való baromkodásról nekem mindig az a vicc jut az eszembe, hogy a South Park semmilyen életkorú nézőnek nem ajánlott. Az ugyan igaz, hogy a nagyon kis gyerekek még sok mindent nem értenek, amit a nagyobbacskák már igen, továbbá manapság nemcsak az átlagos huszonévesek, de sok középkorú és öreg is nagyon éretlen, de a helyes megoldás mégis az lenne, ha sehol nem lenne semmilyen korhatár, pl. a Facebook-ra regisztrálásnál sem. A dohányzást a felnőtteknek is be kéne tiltani, sőt nem termeszteni dohányt, bizonyos drogokat, köztük a mértékletes alkoholfogyasztást viszont a gyerekeknek is engedni kéne. A választói korhatárt le lehetne vinni 16, sőt 14 évre, viszont a választhatóságé maradjon 18 év. Az, hogy köztársasági elnök csak 35 fölött lehet valaki, rendben van, az viszont nem, hogy a régi elnököket halálukig királyi módon eltartjuk.

A net egyik nagy előnye éppen az, hogy végre mindenki a sutba vághatja azt, hogy nem szabadna enni a Tudás Fájáról. A legnagyobb hátrány pedig, hogy nem csak átlátszó, hanem ravaszabb módokon is igyekeznek becsapni bennünket. Az viszont, hogy egy szándék aljas gonosz-e, nem olyan kérdés, mint hogy vannak-e istenek vagy éppen zombik, és nem is szavazással kell eldönteni. Viszont hiába van nekem igazam pl. abban, hogy bizonyos jelenleg üldözött tényállásokat egyáltalán nem szabadna üldözni, bizonyos másokat pedig sokkal enyhébben kéne, mint most, ha nem hallgatnak rám, és ugyanúgy, sőt még jobban üldözik ezeket. Én sajnos még a nagyon messze és nagyon régen, akár több ezer éve elkövetett igazságtalanságokat sem tudom elég könnyedén venni.        

Az ellenzék rossz vasat üt

Nem azért, mert nem lenne meleg az a vas. Hanem azért, mert a QAnon konteót megirigyelve azt szajkózzák, hogy Orbán egy pedofilhálózat feje. Kezdjük avval, hogy Vásárhelyi János olyan messze áll a gyerekeket evő pedofiloktól, mint ide Lacháza. Még azt sem mondhatjuk, hogy domként játékból "bántotta" volna a magukat áldozatainak nevezőket, sem azt, hogy subként billentette volna ki a lelki egyensúlyukból az erre nem fogékony partnereit, ahogyan pl. Hitler tette talán egy szeretőjével és egy rokonával is, viszont a jelek szerint Eva Braun (1912-45) a kezdeti öngyilkossági kísérletei után mégis tudott hozzá alkalmazkodni. Vásárhelyi két ponton került szembe a közhangulattal: avval, hogy túl fiatalokhoz, és hogy nem ellenkező neműekhez közeledett erotikusan. Másrészt éppen a fiatalokhoz vonzódása tette őt egy olyan gyermekotthon-igazgatóvá, aki a szerencsétlen árva gyerekek szeretet-igényét ki tudja elégíteni. Persze bizonyos illetőkkel azért kivételezett, de pl. az összes drogos gyerek ügyét elsimította. Ami pedig a végül rávalló gyerekek vallomásaiban szerepel, az egyáltalán nem olyasmi, amitől nekik idegronccsá kellett volna válniuk. A mostani gyermekvédelmi kerekasztalt kezdeményező (nem a bicskei ügybeli) áldozatok pedig továbbra is titkolják, hogy kinek-kinek mi is volt a sérelme, és arra is hivatkoznak, hogy vitatható lehetne az, hogy egyáltalán bántotta-e őket az a személy, akit most okolnak a jelen labilitásukért. A lényeg, hogy még ha adott esetben joggal is hibáztatja a magát áldozatnak érző a partnerét, akkor sem lehet az ilyen pedofilokat nem hogy szörnyetegnek tartani, de akár egy lapon említeni az emberiség túlnyomó részét kívül tartókkal, akikhez tartoznak nem csak az apokaliptikus, de a progresszív Belül képviselői is (azon belül Soros Gyuri bácsi és a fia, Alex), és pláne rosszabbak a háborús agresszorok, köztük Izrael is.

Az, hogy a kegyelmi ügy egy meleg vas, azért van, ahogyan arra Stefano Bottoni (sz. 1977 júl.) is rámutatott, mert ebben a betegesen túlszexualizált emberiségben a szexszel jobban föl lehet szenvedélyeket szítani, mint akár egy népirtással, föltéve persze, hogy nem a mi népünket irtják, hanem mondjuk az arabokat, az ukránokat vagy az oroszokat. No de az egészségügy lerohasztásával mind Gyurcsányék, mind Orbánék ténylegesen idő előtti pusztulásra kárhoztattak nagyon sok magyart. Más kérdés, hogy ezt az emberek nagy része nem érti, sőt azt hiszik, hogy mondjuk a Kutyapárt kormányzása alatt még gyöngébb egészségügy és még rosszabb gazdasági helyzet lenne még annál is, mint ami szerintük Dobrev alatt lenne. Azt már az összes választónak csak egy kisebbsége képzeli, hogy Dobrev alatt rosszabb lenne, mint most Orbán alatt, de ha a másik táborból levonjuk azokat, akik nem szavaznak, meg akik nem hajlandóak semmilyen a DK-t tartalmazó szövetségre szavazni, akkor már a Fidesz egyelőre igen jó eredményre számíthat mind jún. 9-én, mind '26-ban. Ebben a kegyelmi botrányban az ellenzék számára az egyetlen muníció az, hogy nem az ő kormányzásuk alatt történt, de Orbánék méltán hivatkozhatnak arra, hogy nem csak az állami gondozottak, de általában a lakosság semelyik rétege sem volt nagyobb biztonságban mondjuk '06-ban, mint most. Ez ugyan bonyolult és vitatható, de rengetegen elhiszik.

Kénytelenek vagyunk kivárni a közvélemény-kutatók méréseit, ami a '26-os választás esetében még több, mint 2 év, és ha a Fidesz népszerűsége addigra sem zuhan be, akkor még egy egyesült anti-Fidesz párt sem kerülhet kormányra. Azt azonban le kell szögezni, hogy egy párt sem pártolja a pedofilokat, így a Fidesz sem, még annyira sem, mint helyes lenne. Ami pedig a gyermekek védelmének fokozását illeti, nincs jele annak, hogy több pénzt akarnának akárcsak a szegények gyerekeire is fordítani. Ehelyett olyan dolgokat is akarnak még jobban üldözni, amiket éppen bátorítani kéne. Ennek az egyik legsajnálatosabb következménye az, hogy olyan elkövetők, akik eddig még nem is bántották az ún. áldozataikat, most már meg is ölik, hogy ne tudjanak rájuk vallani. Ravaszabb, de sok embert érintő volta miatt súlyosabb, hogy még több lesz a rábízottakat nem szerető tanár, hiszen nem akarják, hogy pedofiloknak rágalmazzák őket. Az edzőknél viszont más jellegű a probléma. A rengeteg edzés a legnagyobb sanyargatás, de csak így lehetsz olimpikon. A küzdősportok esetében pedig tényleg állni kell az ütéseket vagy a rúgásokat, fojtogatásokat, stb. és még lelkileg is problematikus ellenállni annak, hogy az ellenfél alá akarja ásni az önbizalmadat. Márpedig az ezekre való edzői fölkészítés könnyen átcsúszhat abba, ahogyan a rossz DS-ben kínozza és alázza a D a szolgáit, és még jobban megviselheti ez azokat a sportolókat, akik még gyerekek.       

Túlreagálták

Mármint Orbánék a kegyelmi botrányt. Az ősbűnt azonban akkor követték el több (vagy sok?) ezer éve az őseink, amikor föltalálták azt, hogy a gyerekek ne szexeljenek, meg a homofóbiát. Mindenesetre az ókori zsidók már mindkettőt csúcsra járatták, míg a rómaiak nem. A zsidóknál még a férfiak masztizása is halálos bűn volt, mivel sokasodni akartak, így nem szabadott elpocsékolni a spermát. Ugyanevvel a logikával elvileg hüvelybe se dughattak olyan nőt, akinek éppen akkor nem volt esélye a teherbe esésre, de idáig már nem forszírozták ezt a dolgot. Ez azért is nagyon furcsa, mert a jómódúak túlnépesedése már akkor is probléma volt.

Én eredetileg 3 gyereket akartam, akik mondjuk 20 és 27 éves korom között születtek volna, de Gabikám csak 2-t vállalt, akik közül Ági pontosan 30 évvel fiatalabb nálam, Vili pedig kb. 35 év és 1 hónappal. Ha a 3 gyerekünk is ugyanúgy 20 és 27 éves kor között produkált volna unokákat, akkor most 9 unokánk lenne kb. 11 és 25 év közti életkorban, és így lennének már dédunokáink is. A valóságban egyelőre 1 unokánk van, Alma, aki a költészet napján lesz másfél éves. Várható a jövőben még egy unoka Ágitól, de Vilitől nem, mert a neje, Kata egyáltalán nem akar gyereket. Ez ugyan még változhat, de nem sok esélyt adok neki. Így a Magyar családnév csak az öcsém bizonyos unokáiban fog fönnmaradni. Amúgy persze most Magyar Péter (sz. 1981 márc. 16) egy híres ilyen nevű ember, míg Magyar Bálint (sz. 1952 nov. 15) és a lólengő Magyar Zoltán (sz. 1953 dec. 13) már régóta híres, egyik sem rokonunk.

Azt állítom, hogy a Fidesz olcsóbban is megúszhatta volna ezt a kegyelmi botrányt. Hivatkozhattak volna arra, hogy a keresztényeknek igenis feladata megbocsátani a bűnösöknek. Egyébként evvel a logikával Lev Tolsztojt kéne követni, és ad abszurdum nem büntetni senkit, akármit is követett el. Ez persze baj lenne, de ebből valójában csak annyi következik, hogy a kereszténység bizonyos tanait el kell vetni, bizonyos másikakat viszont továbbra is érdemes követni. A túlreagálással éppen hogy csökkentették a Fidesz tábor önbizalmát, de az összetartását nem. Az, hogy nemcsak maga Orbán, de az összes híve is (milliók) rendkívül képmutató, eddig is nyilvánvaló volt, a mostani föllépésük ezen már nem tud rontani. Az ellenzék viszont most hasonlóan képmutatónak bizonyult, ami nagy baj.

Az igazi világprobléma az az atomizálódottság, ami miatt senki sem bízik a számára idegenekben, és némelyek még a családtagjaikban sem, és az internetes csalások terjedésével ez egyre indokoltabb lesz. Másfelől mégis kénytelenek vagyunk idegenekben is megbízni bizonyos esetekben, a sima vásárlástól az orvoshoz, rendőrhöz, ügyvédhez fordulásig és több más esetben is. Azt pedig, hogy mik történtek a világban, csak a TV-ből, az újságokból és a social médiából tudhatjuk meg, így ha egy álhírt eddig megbízhatónak vélt újság hoz le, és formailag sem különbözik az igazi hírtől, akkor mindenki el fogja hinni.

Azt olvastam, hogy az ún. gyerekpornó túl könnyű hozzáférhetősége miatt az embereknek már a 20-25 %-a lett kíváncsi rá világszerte. Az, hogy még az elképzelt, pl. rajzfilmes vagy deep fake-es gyerekpornót is üldözik, már abba az irányba mutat, hogy egyáltalán ne lehessen mutatni sem emberek közti konfliktusokat, sem természeti csapásokat, fiktíveket sem. Szerencsére maga a művészet ennek a logikának az ellenkezőjét követi, és persze nagy szükség van dokumentumfilmekre meg írott tudósításokra is.

Pont a másokat önbíráskodással fenyegetéssel ijesztgető embereket kéne nagyon kínos módon nyilvánosan megölni abban az esetben, ha eleve nem rossz dolog az, amit ők gonoszságukban bűnnek kiáltanak ki. Ha azonban ezek a szarháziak túl sokan vannak, és a hatalommal bírók is nekik udvarolnak, akkor nem lehet megszabadulni tőlük.

Nekem már attól a szótól is, hogy "hatóság", mondhatni kinyílik a bicska a zsebemben. Mint már máskor is írtam, a törvényeket gonosz képviselők hozzák, akiket hülyék választottak meg. Nagyobb baj, hogy még a szokásjog sincs rendben. Ugyanakkor én is rendőrért, vagy rosszabb esetben honvédségért fogok kiáltani, ha megtámadnak akár számomra idegeneket is. De ha éppen a szövetségeseink, pl. Biden elnök intézkedik olyat, amit rossznak tartok, attól még mindig nem szabad szakítani velük.

Amit az izraeli hadsereg művel Gázában, az borzasztó. De sajnos a palesztinoktól így sem lehet megszabadulni, pláne nem a világ muszlimjaitól. Azt viszont talán el lehet érni majd egyszer, hogy ezek a muszlimok ne vágyjanak arra, hogy Izrael megszűnjön.       

Mennyire stabil Orbán helyzete?

Érdekes párhuzamot találtak Csizmadia Ervinék egy 1889-ben történt esettel. Akkor is egy lényegében jelentéktelen ügy kapcsán Tisza Kálmán végül később lemondott, de a pártja hatalmon maradt a következő választáson is, és csak az I. világháborús vereség söpörte el őket 1918-ban. A mostani esettel az a fő hasonlóság, hogy Tisza Kálmán is akkor már kb. 14 éve volt folyamatosan miniszterelnök. Egyébként azonban gyökeresen más a helyzet. Úgy tűnik, hogy a Fidesz szavazók éppen Orbán személyéhez ragaszkodnak, és nem a Fideszhez. A vágyvezérelt ellenzék mindig Ceausescu-hoz hasonlítja Orbánt, de nagyon nem úgy néz ki, hogy hasonló bajban lenne, mint Ceausescu annak idején.

Én pontosan azt a frusztrációt érzem, amit Pottyondy Edina is, hogy bármilyen szellemesen tesszük is nevetségessé a Fidesz szavazókat, ők a fülük botját sem mozdítják, sőt megmagyarázzák, hogy Orbán milyen jól vezeti az országot. De az a gyűlölet, ami Pottyondy Edinának a tüntetésen elhangzott beszédéből áradt, ellenszenvessé tette őt számomra. Az is érdekes, hogy a 13 és fél évvel idősebb, és már régóta neurózisban szenvedő Puzsér Róbertnek az élettársa.

Egyesek azon lovagolnak, hogy szerintük Orbánnak tudnia kellett Kónya Endre kegyelméről, és végső fokon ő bólintott rá. Ez alapvetően lényegtelen. Ha így volt, abból csak annyi következne, hogy Orbán sem látja át olyan jól, hogy a Fidesz szavazóknak mi tetszene, mint azt mindenki hitte róla, de szimplán az is lehet, hogy azt hitték, hogy a jelentéktelenségének megfelelően nem lesz belőle ekkora ügy. Megjegyzendő még, hogy a bíróságokba vetett közbizalom, aminek sokat ártott volna a lakájmédia kezdeti hozzáállása, amikor még mentegették Kónya Endrét, mondhatni egy nem létező, bár kívánatos dolog. Senki sem olyan hülye, hogy a bíróság jogerős ítéletét szentírásnak vegye egy ügyben akkor, ha neki valamiért nem tetszik az az ítélet. De az emberek jelentős része mind a törvényeket, mind a szokásjogot nagyon igazságtalannak tartja bizonyos esetekben. Mindenesetre ha Orbánék tisztelnék a saját törvényeiket, akkor már régen önként abbahagyták volna a lopást.

A Fidesz szavazóknak minden bizonnyal éppen akkora hányada az ún. pedofil bűnöző, mint az ellenzékieknek vagy a nem szavazóknak, hiszen ez aligha van korrelációban avval, hogy a politikában hol áll valaki. De még ha fönnállna is az, hogy e bűnözők nagy része azt gondolja, hogy a mostani rendszerben jobban rejtve tud maradni, mint egy másikban, és így lelkesen támogatják a Fideszt, akkor sincs rendben a Pedofidesz tábla meg az a rajz, amin lófaszt akartak dugni Orbán seggébe. Az a jelszó meg, hogy az állam az igazi szörnyeteg, amely fenyegeti a gyerekeinket, bár evidenciaközhely, de értelmetlenné teszi még a forradalmat is, hiszen annak győzelme után is lesz valamilyen állam. Ilyen hülyeségek helyett arra kéne rámutatni, hogy az állami gondozott hetero fiúknak még az esetlegesen pedofil és meleg tanáraiktól elszenvedett sérelmeiknél is súlyosabb problémájuk az, hogy hol lakjanak, mikor 18 éves korukban kiteszik őket a gyermekotthonból. Persze ez éppen úgy sújtja a meleg fiúkat és a hetero-homo skálán bárhol elhelyezkedő lányokat is, de legalábbis egy szegény hetero lány valamivel könnyebben házasodhat be egy jómódú családba, mint egy szegény hetero fiú. Ezt a problémát pedig az államnak lenne kutya kötelessége orvosolni az adófizetők pénzéből még a nem állami gondozott, csupán szegény családba született fiatalok esetében is. Ebből pedig igenis levezethető, hogy sem a Fideszre, sem más burzsuj pártra nem szabad szavazni. Csakhogy az egyébként színes palettán egy olyan párt sincs, amelyik eltörölné legalább a jövedéki adót, és az így kieső összeget a magasabb jövedelmek brutális megadóztatásából szedné be. Persze ezt az EU-ban nem lehet, de ez meg oda megy vissza, hogy egész Európában sincs ilyen párt.

Ha Orbánék nem lennének ennyire elszigeteltek az EU-ban és a NATO-ban, akkor még stabilabb lenne a kormány helyzete. Azt a Fidesz szavazókkal soha sem lehet elfogadtatni, hogy Orbán akár feleannyira is a meleg pedofil bűnözők vezére lenne, mint Gyurcsány. Az ellenzék csak avval juthat szerintem esélyhez, ha olyan adórendszerrel kampányol, ami igenis érezhetően jobban átteszi a pénzt a gazdagoktól a szegényekhez, mint a mostani. De még ekkor is meg fogják kapni azt, hogy amikor ők voltak kormányon, ráadásul '94-'98 között 72 %-os többséggel, akkor miért nem volt eszük azt csinálni.     

süti beállítások módosítása